18
jun

Beiaard in Puurs

 

De Beiaardvereniging Puurs wil een beiaard plaatsen in de Sint-Pieterskerk. De Sint-Pieterskerk staat bekend als de mooiste kerk uit de regio. In 1988 werd het beschermd monument volledig gerestaureerd en ingewijd', zegt Hans Verstraeten, de voorzitter van de pas opgerichte beiaardvereniging. 'Maar de barokke kerktoren uit het einde van de zeventiende eeuw heeft nog altijd een tweede lege klokkenkamer. Na meer dan driehonderd jaar willen we daarin een beiaard plaatsen.' Die zou 41 klokken tellen en is groot genoeg om het hele beiaardrepertoire te spelen. Volgend jaar zou die klaar zijn. 'In 2017 is het 725 jaar geleden dat Puurs de gemeentekeure kreeg. De beiaard zou een speciaal geschenk voor de gemeente zijn'.

"Dit is een nieuwe opsteker voor de gemeente", toont ook burgemeester Koen zich zeer enthousiast. "Het is weer een nieuwe aantrekkingspool voor ons centrum. Een avondje uit terwijl je op een terrasje van het beiaardspel kan genieten, is genieten."

Cultuurdirecteur Steven Defoor ziet alvast heel wat mogelijkheden.

"We namen al contact op met de beiaardschool in Mechelen. Bedoeling is toch ook dat we op een of andere manier een vorming gaan brengen.”

Als de beiaard klaar zal zijn, zal Puurs de 69ste stad of gemeente in Vlaanderen zijn die een beiaardspel heeft: voor een gemeente van zo'n omvang toch een uniek gegeven.

 

 

Categorie: 

Twitter

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.