18
mrt

De Tuinen van Puurs: toekomstplannen

 

Puurs ziet er als herboren uit: de straten in het centrum zijn heraangelegd en het Dorpshart straalt. Nu gaan we verder. Ook de omgeving rond de Hondsmarkt, het cultureel centrum en de kerk verdienen een facelift.

Het centrum van Puurs werd de voorbije jaren stevig onder handen genomen. Vandaag is het al een aangename winkellocatie. Maar het heeft nog meer in zijn mars: rond de Hondsmarkt botsen we nog op minder goed ingevulde locaties, ondanks hun potentieel. Denk maar aan de Hondsmarkt zelf, die vandaag dient als parking, het verouderde gemeentehuis, de grijze uitstraling van het cultureel centrum, het onbebouwde gebied tussen Hooiveld en Hof ten Berglaan, en de niet-ingerichte parking achter de kerk. Allemaal plekken die wij nieuw leven willen inblazen – met het masterplan ‘Hondsmarkt en omgeving’ als leidraad.

 

Dorpshart inspireert buurt

Het masterplan dat Puurs ontwikkelde, moet de kernversterking voort zetten: de flair van het recent vernieuwde Dorpshart laten afstralen op de omliggende straten en pleinen. Concreet willen we een cultureel centrum dat gezien mag worden, een Huis van de Puursenaar (een nieuw modern gemeentehuis) dat uitnodigt, en een dorpskern vol winkel-, horeca- en woongelegenheden. Natuurlijk verliezen we daarbij de portie groen niet uit het oog.

 

Op naar één aantrekkelijk geheel

De gemeente nam verschillende doelstellingen op in het masterplan. Eén daarvan: de belevingswaarde versterken tussen het Dorpshart en gemeenschapsvoorzieningen zoals onze scholen en het cultureel centrum. We willen dat Puurs straks één aantrekkelijk geheel vormt. Nog een belangrijke missie: de ongezellige parking aan de Hondsmarkt omvormen tot een groene publieke ruimte.

 

Ondergrondse parking

Al even revolutionair is de aanleg van een nieuwe ondergrondse parking: voor steden heel gewoon, voor gemeenten van de omvang van Puurs eerder uitzonderlijk. Er is een inrit langs de Palingstraat gepland en een in- en uitrit langs de Hof-ten-Berglaan. Die komen wel op een nieuwe locatie, niet waar nu de bovengrondse verbinding is. De parking moet plaats bieden aan zo’n 325 auto’s en is gratis toegankelijk. Samen met de ondergrondse parking van het Dorpshart, driehonderd meter verderop, biedt Puurs straks vijfhonderd parkeerplaatsen aan.

 

Klaar voor uitwerking

Puurs staat alvast in de startblokken: de aanbesteding voor het masterplan ‘Hondsmarkt en omgeving’ leverde ontwerpteam Plusoffice uit Brussel als uitvoerder op. Zij werken het project intussen verder uit.

 

 Wie gaat dat betalen? Wie heeft zoveel geld?

De eerste reactie bij het zien van de plannen is: “wauw”. De tweede meestal: “wat kost dit?” Na de zware investeringen op en rond de Hondsmarkt en de jarenlange aankopen van gronden en woningen is dat geen onlogische vraag.

Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). “Ik schat het totaalproject op zo'n twintig miljoen euro. Dat is veel geld, maar we gaan ook veel kunnen vermarkten. Ik schat dat we zo’n tien miljoen euro inkomsten gaan halen uit het hele project. Er blijft dan nog zo’n tien miljoen euro over, maar als je weet dat de investeringen die we nu in Kalfort en Ruisbroek doen, ook twaalf miljoen kosten, dan is dat haalbaar en betaalbaar. Bovendien is deze investering uitgesmeerd over deze en de volgende legislatuur.

 

Wanneer begint dit alles?

Qua timing zou eind volgend jaar gestart kunnen worden met de cultuursite, een jaar later al aan de Dorpstuin. Het Huis van de Puursenaar is wellicht de laatste fase en gepland tegen 2022-2023. De ontwikkelingen op Hooiveld en achter de kerk moeten in 2020 kunnen starten.

Voor enkele krantenknipsels, zie hieronder

 

 

Categorie: 
BijlageGrootte
PDF icon 1803Hondsmarkt(GVA).pdf1.34 MB
PDF icon 1803Hondsmarkt(NB).pdf1.57 MB

Twitter

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.