13
feb

Gat van 500 miljoen in begroting

 

De regering-Bourgeois heeft tegenvallend nieuws gekregen van het Planbureau. De groei en de inflatie worden neerwaarts bijgesteld. Koen Van den Heuvel, begrotingspecialist voor CD&V, raamt het tekort op 500 miljoen euro.

De begrotingscontrole wordt geen makkelijke oefening', reageerde Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) op de nieuwe vooruitzichten van het Planbureau. Maar ze wil zich nog niet vastpinnen op de precieze impact van de tegenvallende cijfers.

Volgens berekeningen van CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel is evenwel sprake van een gat van zo'n 500 miljoen euro. De begroting die de regering-Bourgeois vorig jaar opstelde, hield nog rekening met een groei van 1,5 procent en een inflatie van 1,3 procent. Volgens een vuistregel ontstaat daardoor een gat van zo'n 600 miljoen euro. Maar dat is niet alles. Ook het slechter dan verwachte resultaat in 2014 weegt op de begroting van dit jaar, waardoor het gat in de begroting uitkomt op 700 miljoen euro.

Een deel van het tekort kan weggewerkt worden door een buffer van zo'n 200 miljoen euro waarin de Vlaamse regering heeft voorzien in de begroting. Maar dan blijft een gat over van zo'n 500 miljoen euro, is te horen in regeringskringen. 'Ik hoop dat de regering bij de begrotingscontrole het juiste evenwicht vindt tussen de rekening op orde krijgen en ruimte laten voor investeringen', zegt Van den Heuvel.

Het gat volledig dichtrijden zal een moeilijke opgave zijn. Vandaar dat in regeringskringen denksporen circuleren om op een elegante manier de begroting toch in het rood te laten gaan. Een deel van het probleem is dat Europa van oordeel is dat bepaalde investeringen in de begroting moeten worden opgenomen, zoals de publiek-private samenwerking voor scholenbouw. De regering is het daar niet mee eens. Het weegt immers op de investeringen.

Om niet te zwaar te moeten snoeien wordt overwogen alleen het tekort weg te werken dat niet het gevolg is van de Europese beslissingen. Dat zou de begrotingscontrole makkelijker maken.

Terwijl de tegenvallende groei de Vlaamse begrotingscontrole bemoeilijkt, is dat niet het geval voor de federale. De regering-Michel hanteert een andere begrotingsdoelstelling, die losstaat van de evolutie van de conjunctuur. Europa is van oordeel dat de begroting voldoende structurele hervormingen bevat. De verwachting is dat er nauwelijks zal moeten worden bijgestuurd door de regering-Michel.

 

PIETER BLOMME

De Tijd vrijdag 13 februari 2015


Categorie: 

Twitter

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.