16
jun

Gebruik supercomputer verdubbeld

 

 

Het gebruik van de Vlaamse supercomputer is in een jaar bijna verdubbeld. De KU Leuven nam vorig jaar zo'n nieuwe computer voor complexe berekeningen in gebruik.

Vorig jaar werd de Vlaamse supercomputer bijna dubbel zo veel gebruikt als in 2015. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams fractievoorzitter Koen Van den Heuvel (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

Een supercomputer maakt enorm complexe berekeningen die gewone computers niet aankunnen. Aan de KU Leuven is vorig jaar een nieuw exemplaar in gebruik genomen dat drie keer zoveel capaciteit heeft als de vorige supercomputer in Gent. Het toestel is in staat tot 600 biljoen berekeningen per seconde. Die rekencapaciteit staat gelijk aan die van 2.000 snelle thuiscomputers.

Door het stijgend succes konden wel niet alle wetenschappers die dat wilden van de supercomputergebruikmaken. Vorig jaar werd 80 procent van de aanvragen gehonoreerd. Bij de eerste oproep van 2017 viel dat percentage terug tot 50 procent.

Vooral voor computationele chemie en klimaatmodellering is de supercomputer populair. Zo wordt hij gebruikt om het weer te simuleren opdat windmolenparken de optimale afstand tussen windmolens kunnen berekenen om zo veel mogelijk elektriciteit te produceren.

'Het is heel positief dat zo intensief gebruikgemaakt wordt van de Vlaamse supercomputerinfrastructuur', zegt Van den Heuvel. Wel wil hij erover waken dat het goedkeuringspercentage van de aanvragen voldoende hoog blijft. Daarnaast moet de Vlaamse overheid volgens de CD&V'er bedrijven nog meer stimuleren om gebruik te maken van de supercomputer.

Vandaag zijn er met vier bedrijven overeenkomsten afgesloten voor de structurele afname van rekentijd. Janssens Pharmaceutica gebruikt de computer bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen te ontwikkelen door de effecten van bepaalde moleculen te simuleren.

 

Lees meer.

Categorie: 

Twitter

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.