04
mrt

Schijndebat Homans beu

 

De Standaard 'Homans moet het “schijndebat” over een voorkeursbehandeling voor vluchtelingen afsluiten. Niemand vraagt die.' De fractieleiders van Open VLD en CD&V dringen aan op oplossingen voor de huurmarkt.

Brussel Een geanimeerde vragenronde in de parlementscommissie Wonen ontaardde gisterenmiddag op Twitter in een partijtje verwijten slingeren tussen de Vlaamse coalitiepartners. Het onderwerp? De huisvesting voor erkende vluchtelingen, volgens het middenveld de grootste uitdaging voor de komende maanden. Volgens vluchtelingenorganisatie Orbit zijn er 15.000 woningen te kort in Vlaanderen.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) liet in de commissie verstaan dat ze - behalve de beloofde 20 miljoen euro voor lokale besturen - geen speciale maatregelen zou nemen om de verwachte toestroom op de woningmarkt de baas te kunnen. Ze werkt wel aan een versterking van de private huurmarkt en zal tijdens de begrotingscontrole deze maand extra geld vragen voor de bouw van sociale woningen.

Eigen armen eerst

Maar, zo benadrukt ze met klem, dat heeft niets te maken met de vluchtelingen. De minister hoedt zich voor elke link tussen haar woonbeleid en de vluchtelingencrisis. Een belangrijk deel van haar achterban zou dat niet slikken, omdat het 'de eigen armen' volgens hen benadeelt.

Maar volgens CD&V en Open VLD voedt ­Ho­mans zo het debat met 'schijntegenstellingen'.

'Inhoudelijk staan we op dezelfde lijn', zegt CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel. 'We willen de private huurmarkt versterken, niemand vraagt een voorkeursbehandeling. Toch blijft de minister beweren dat wij een beleid willen “enkel in functie van de vluchtelingen”. Ze is viceminister-president. Het is tijd om te investeren in de cohesie van deze regering. Begeleid de lokale besturen en overleg met de federale overheid. Kunnen de vluchtelingen langer dan twee maanden na hun erkenning in een lokaal opvanginitiatief (LOI) blijven? Dat is het onderzoeken waard.'

Ook Bart Somers, fractieleider van Open VLD, dringt aan op een 'echt' debat. 'De minister zegt vooral wat ze niet goed vindt. Wat is dan wél de oplossing? Het is aan de minister om creatief te zijn. Het gevaar is dat de druk op de woningmarkt de prijzen nog zal doen stijgen. Dat is voor niemand, autochtoon, allochtoon of vluchteling, goed. '

Homans vindt op haar beurt dat CD&V en Open VLD niet constructief meewerken. 'Het ene verwijt volgt op het andere, zonder zelf ooit met een voorstel te komen', klinkt het. N-VA-parlementslid Björn Anseeuw noemt het 'straf' dat CD&V en Open VLD 'ervan uitgaan dat elke vluchteling een uitkering of subsidies nodig heeft'.

Eveline Vergauwen ■

 

Categorie: 

Twitter

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.